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RE: Rule 2.03
Dear

This letter is in response to your January 4, 1991 letter inguir-
ing about Rule 2.03 of the Collection Agency Beocard rules. You
specifically asked about Rule 2.03(3).

Rule 2.03(3) refers to the situation in which a creditor's con-
tract with the consumer indicates that collection costs will be
added to any unpaid debt upon default. If such a contract is
then assigned to a collection agency, the agency may only retain
the collection costs described in the creditor's contract with
the consumer. No standard commission may also be retained. How-
ever, if the agency has written permission from the creditor, the
agency may keep the collection costs provided in the contract
between the creditor and consumer and the standard commission it
would otherwise collect. I presume that when the debt amount is
assigned by the creditor to the agency, the amount assigned would
include the collection costs specified in the contract between
the creditor and consumer.

Even if the contract between the creditor and consumer provides
that a collection agency may collect collection costs, this is
allowed only if it is legal for the contract to include collec-
tion costs. As an example, collection costs may not be added to
consumer credit transaction under the Uniform Consumer Credit
Code. There may be other instances where the law prohibits the
addition of collection costs upon default. Rule 2.03 does not
attempt to describe or limit those situations. The creditor must
determine when the addition of collection costs is legal in
drafting its contracts with consumers.
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In addition, while the addition of collection costs may not be
prohibited by law, the law may require that the amount of collec-
tion costs be reasonable, or comply with some fixed percentage or
amount. Rule 2.03 likewise does not address the amount of col-
lection costs. Again, this should be determined by the creditcr
with the consultation of an attorney if necessary.

Finally, Rule 2.03(2) prohibits collection agencies from suggest-
ing that their clients (creditors) add collection costs to con-
tracts unless collection costs are specifically allowed by law.
For example, the treble damages bad check collection law allows
an agency recovering the face amount of a bounced check to add
collection costs of 20% but not less than $20.00.

I hope this clarifies the rule. This letter represents our
enforcement position but does not constitute a formal advisory _
opinion of the Collection Agency Board. See § 12-14-113(5),
C.R.S. (1990 Supp.).

Sincerely,

o Ui

LAURA E. UDIS
Executive Director
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