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You asked whether your company must be licensed as a collection
agency in Colorado in connection with its loan servicing activi-
ties. It is my opinion that because your company services delin-
guent mortgage loans, it must be licensed as a Colorado collec-
tion agency for the reasons described below.

Your company services first mortgage loans for lenders or the
holders of mortgage loans. Some of the first mortgage loans are
delinquent (non-performing) at the time they are transferred or
assigned. In such instances, you attempt to contact the consumer
(mortgagor) to bring the loan current. This may include payment
arrangements. If you are successful, the file may continue to be
serviced by your company or returned to the holder depending on
the nature of your servicing arrangement. If you fail to bring
the loan current, your company may arrange with the consumer to
voluntarily sell the property, negotiate a deed in lieu of fore-
closure, -or refer the file to an attorney for foreclosure pro-
ceedings. Payments to bring an account current are made
directly to the holder. Your company charges a flat fee not
dependent on results. No commission is received.

The federal Fair Debt Collection Practices Act excludes from the
definition of "debt collector" companies which collect debts for
others to the extent the debts are not in default at the time
they were obtained. 15 U.S.C. § 1692a(6)(F)(iii). The U.S.
Senate made it clear that the exemption refers to loan servicing
companies "... who service outstanding debts for others, so long
as the debts were not in default when taken for servicing ...."
S. Rep. No. 382, 95th Cong., lst Sess. at 3-4; 1977 U.S. Code
Cong. & Ad. News 1698 (emphasis added). See also Perry v.
Stewart Title Co., 756 F.2d 1197 (5th Cir. 1985); FTC Informal
Staff Letter to K. Cranmer (4/25/89).

The Colorado Fair Debt Collection Practices Act provides an
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almost identical exemption from its definition of "collection
agency." It states that a "collection agency" does not include:

(VII) Any person collecting or attempting
to collect any debt owed or due or asserted
to be owed or due another to the extent
that:

. . . .

(C) Such activity concerns a debt which
was not in default at the time it was
obtained by such person; except that, such
person, in the instance of a person col-
lecting or attempting to collect a debt
which was not obtained by him when it was
in default and which is now in default,
shall be exempt only from the provisions of
section 12-14-115;....

Section 12-14-103(2)(b)(VII)(C), C.R.S. It is clear that if your
company regularly collects loans in default when obtained for
collection, the business must comply with the Colorado Act and
apply for a Colorado collection agency license with regard to
those debts.**1

A question arises as to how to treat debts which were current
when obtained and are now in default. .The federal Fair Debt Col-
lection Practices Act does not address this question. However,
the Colorado Act states that "...in the instance of a person col-
lecting or attempting to collect a debt which was not obtained by
him when it was in default and which is now in default, {such
person} shall be exempt only from the {licensure} provisions of
section 12-14-115 ...." Section 12-14-103(2)(b)(VII)(C), C.R.S.
(emphasis added). 1In other words, a business which collects
debts not in default when obtained need not be licensed as a Col-
orado collection agency and need not comply with the consumer

———— —— -~y Vo oy

1**As noted by the Federal Trade Commission staff, a loan
servicer should not "overcomply" with the law by inserting con-
sumer warnings on notices or letters sent out on current loans.
The inclusion of such language on current accounts could be mis-
leading and should be used only on delinquent accounts. Cranmer
letter, supra.
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protection provisions of the Colorado Act. However, if those
once-current debts are now in default, the company must still
comply with the non-licensure provisions of the Colorado Act with
regard to those debts. These include the prohibitions on
improper communication, harassment or abuse, false and misleading
representations, unfair practices, and the requirement of valida-
tion of debts.

The Colorado Act provides an additional exemption for a partic-
ular group of loan servicers - mortgage servicers whose principal
business is the servicing of current mortgages. Section
12-14-103(2)(b)(VIII), C.R.S. provides that:

(2)(b) "Collection agency" does not
include:

(VIII) Any person whose principal business
is the making of loans or the servicing of
debt not in default and who acts as a loan
correspondent, or seller and servicer for
the owner, or holder of a debt which is
secured by a deed of trust on real property
whether or not such debt is also secured by
an interest in personal property.

Section 12-14-103(2)(b)(VIII), C.R.S. Thus, if a person's prin-
cipal business is servicing mortgages secured by deeds of trust
held by others and not in default, that person apparently need
not become licensed nor comply with the consumer protection
provisions of the Colorado Act.

The determination of what constitutes a person's principal busi-
ness 1is a factual question specific to each case. There is no
definition of "principal business" in the Colorado Act. However,
both the federal and Colorado acts use the phrases "principal
purpose" and "regularly collects" almost synonymously in defining
"debt collector”™ and "“collection agency." Compare 15 U.S.C. §
1692a(5) with § 12-14-103(2)(a), C.R.S.

I cannot conclusively determine your company's principal business
from your letter. You state that your company has two primary
business activities: (1) first loan mortgage servicing, and; (2)
managing, leasing, and disposing of real estate owned by lending
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institutions, mortgage insurers, and governmental agencies. Both
activities from time to time include servicing of mortgages in
default. Because your company engages in default mortgage
servicing on some sort of regular basis, you probably would not
fit within the exemption of § 12-14-103(2)(b)(VIII), C.R.S5. 1In
my oplnlon, that exemption applies to a business which regularly
services current mortgages or whose principal business is the
servicing of current mortgages. To the extent that you regularly
service or one of your principal businesses is servicing mort-

gages in default, you would need to obtain a Colorado collection
agency license.**2

Please feel free to contact me if you have any questions about
these matters. This letter does not constitute an official
administrative opinion of the Collection Agency Board pursuant to
§ 12-14-113(5), C.R.S. It does, however, reflect our current
enforcement policy.

Sincerely,

CJ a,LL‘xAL\J ?/(G(/{)@-/
LAURA E. UDIS
Executive Director

LEU

2**1f payments on all delinquent accounts are made directly to
the holder, your company need not maintain a trust account. Col-
lection Agency Board Rule 3.01(2), 4 CCR 903-1 at 7 (11-90).
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