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RE: Addition of Collection Costs to Principal Debt
Dear

The Executive Director of the Colorado Collection Agency
Board referred your letter to me for a response. I apologize for
the delay in responding to your inquiry. The office has under-
gone some employee turnover during the past year, and the transi-
tion has created a slight backlog. I am sorry for any inconve-
nience this may have caused you.

You asked for help interpreting Rule 2.03(3) of the Collec-
tion Agency Board Rules. Please refer to the Executive Direc-
tor’s unofficial opinion letter dated January 8, 1991 to deter-
mine whether this rule actually applies to the contracts in
question. (A copy is enclosed for your convenience.) It appears
from what you have stated in your letter that the rule does apply
here. However, in order to answer your specific question, an
analysis of C.R.S. § 12-14-108(1) (a) is necessary as well.

In your scenario, the collection agency is paid a percentage
of the amount it collects on behalf of the creditor. You asked
whether the collection agency may increase the amount of the
claim to include its commission. The contract between the
creditor and the consumer states that the consumer will be liable
for the creditor’s collection costs upon the consumer’s default.

C.R.S. § 12-14-108(1) (a) states:

(1) A . . . collection agency shall not use
unfair or unconscionable means to collect or
attempt to collect any debt, including, but
not limited to, the following conduct: (a)
The collection of any amount, including any
interest, fee, charge, or expense incidental
to the principal obligation, unless such
amount is expressly authorized by the agree-
ment creating the debt or permitted by law[.]

(Emphasis added.) The issue here is twofold: First, does the



agreement "expressly authorize" the addition of the collection
costs, and second, how much may be added to the debt before the
amount becomes unfair or unconscionable?

The federal provision, 15 U.S.C. § 1692(f) (1), 1is identical
to the Colorado provision. The Federal Trade Commission initial-
ly interpreted "expressly authorized" to require the contract
language which allowed for the addition of collection costs to
specify the exact amount of the costs either in dollars or by a
percentage. The phrase "reasonable collection fees" was consid-
ered too vague. See Schorr, FTC Informal Staff Letter (July 27,
1981) and Callison, FTC Informal Staff Letter (February 27,
1981) . However, the FTC subsequently backed away from this
position and advised that if the contractual provision for
reasonable collection costs was sufficient under state law, it
would be sufficient under the Federal Fair Debt Collection
Practices Act (the "Federal act"). See Carter, FTC Informal
Sstaff Letter (June 8, 1982). 1In other words, whether the collec-
tion costs are reasonable is to be determined by applicable state
law.

In Colorado, the reasonableness of the amount of collection

costs is a question for the trier of fact. See Greeley National
Bank v. Sloan, 677 P.2d 409 (Colo. Ct. App. 1984) (dealing with
attorney fees). The following considerations should come into

play in determining reasonableness. Interest rates are already
set to compensate the creditor for its collection expenses and
losses. Therefore, any separate recovery of collection costs is
duplicative. More importantly, consumer credit defaults usually
result from the consumer’s financial distress. The imposition of
collection costs only exacerbates this distress and hinders the
consumer’s financial recovery.

The collection fees charged to the consumer must closely
reflect the actual costs expended in collecting the debt, espe-
cially if the debt is substantial. The fee cannot be so large as
to constitute a penalty. Carter, FTC Informal Staff Letter (June
8, 1982). A collection charge amounting to fifty percent of the
original debt would be considered unconscionable and unfair. "If
the charge collected from the debtor is in the form of a percent-
age collection fee, the amount of that fee should have some rela-
tionship to the cost of the collector in collecting or attempting

to collect the debt." Schorr, FTC Informal Staff Letter (July
27, 1981). See also, Piscatelli v. Universal Adjustment Servic-
es, Inc., [1980-1989 Transfer Binder] Consumer Credit Guide (CCH)

q 96,377 (D. Conn. 1985) (twenty-five percent charge was not
expressly authorized by the agreement and did not reflect costs
actually incurred) and Callison, FTC Informal Staff Letter
(February 27, 1981) (proposed charge of one-third was considered
contrary to public policy and unconscionable per se). "In any
event, a collector should be guided by what it could recover if



suit were instituted, viz., the original amount of the debt plus
a reasonable percentage of interest and court costs." Id. See
Grant Road Lumber Co. v. Wystrach, 682 P.2d 1146, 1148 (Ariz. Ct.
App. 1984) (amount charged by the collection agency to the credi-
tor is not prima facie reasonable).

Based upon the foregoing analysis, I would offer the follow-
ing guidelines to you for the situation you described: If the
contract between the creditor and the consumer does not at least
use the terminology "reasonable collection costs," you should not
add any collection costs onto the principal debt whatsoever. On
the other hand, if the amount of collection costs is specified
either by a maximum dollar amount, a percentage of the outstand-
ing principal or, at a minimum, the use of the term "reasonable,"
you must make a determination of what is reasonable under the
circumstances. Reasonableness should be determined based upon
actual costs of collection expected to be incurred. Please note
that by "incurred" I do not refer to the amount of the commission
paid to the collection agency but rather the costs of collecting
the debt based upon the actual collection efforts that would have
been expended by the creditor itself had the account not been
turned over for collection. The flat percentages you described
which were arbitrarily determined by what it would take for the
creditor to recover 100 percent of the debt are clearly uncon-
scionable and against public policy.

Sincerely,

TAMMY CAMPBELL

Assistant Attorney General
Consumer Protection Section
(303)866—-4494
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