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Administrative Intervpretation No. 5.204-8007

The Administrator of the Colorado Uniform Consumer Credit Code
has been asked whether a loan finance charge may be imposed by a lender
during the three days within which a borrower has the right to rescind
certain transactions under C.R.S. 1973, 5-5-204. It is the opinion of
the Administrator that a loan finance charge may be imposed during
that time period, but that the charge may not be collected when the
debtor properly exercises the right to rescind.

C.R.S. 1973, 5-5-204 states that, with regard to transactioms
covered by that section, "...the debtor shall have the right to re-
scind the transaction until midnigntt of the third business day follow-
ing the consummation of the transaction..."  The statute thus pre-
supposes the existence of an agreement (since the '"transaction” has been
"consummated') which may later be rescinded at the option of the
borrower. Such a statutory interpretation is consistent with the
general concept of rescission of contracts, which requires the exis-
tence of a contract which can then be terminated by rescissiom.

Section 5-204 of the Uniform Consumer Credit Code, therefore,
assumes that a transaction already exists. This transaction is a loan,
which is the creation of a debt by the lender's agreement to pay
money to the debtor [C.R.S. 1973, 5-3-106(1l)]. Since the lender has
so agreed when the transaction is consummated, it is the interpreta-
tion of the Administrator that the loan agreement has been consummated
prior to the running of the three day period and that a finance
charge may accrue during that period, even if no disbursement has
been made (it should be noted that pursuant to Rule I of the Adminis-
trator, effective December 1, 1972, no disbursement is permitted prior
to the expiration of the three day rescission right).

The above interpretation is supported by C.R.S. 1973, 5-5-204(2)
which provides that when the debtor exercises the right to rescind
he is not liable for any loan finance charge. Section 5-204(2) thus
assumes that a loan finance charge has accrued during the rescission
period and such an assumption is consistent with the interpretation.
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This_adginistrative interpretation is intended to be an
"interpretation" as that term is used in C.R.S. 1973, 5-6-104(4).
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Administrator
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