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ADMINISTRATIVE INTERPRETATION NO. 3.508-8401

THE LOAN FINANCE CHARGE IS OBTAINED FROM A REVOLVING LOAN ACCOUNT
RESULTING FROM THE PURCHASE OF GOODS OR SERVICES AND IS SUBJECT
TO THE CONDITIONS SET FORTH BY SECTION 5-3-508(3)(b) IF THE CRED-
IT IS EXTENDED AT THE POINT OF SALE, INVOLVES DIRECT RATHER THAN
INDIRECT ACCESS TO CREDIT, AND INVOLVES THREE PARTY AGREEMENTS
BETWEEN LENDER, BORROWER AND MERCHANT.

The administrator hereby rescinds Administrative Interpre-
tation No. 3.508-8102, adopted December 2, 1981, and promulgates
the following interpretation of 5-3-508(3). Administrative In-
terpretation No. 3.508-8102 was issued in response to several in-
quiries as to the meaning and application of section 22 of H.B.
1585 (1981 Colo. Sess. Laws, p. 391). The limitations on finance
charges on revolving loans are set forth in C.R.S. 1973, 5-3-
'508(3), as amended:

(3) (a) Except as provided in paragraph
{b) of this subsection (3), the loan fi-
nance charge for a loan pursuant to a re-
volving loan account, calculated according
to the actuarial method, may not exceed
twenty-one percent per year on the unpaid
balance of the principal.

(b) The finance charge obtained from a re-
volving loan account resulting from the
purchase of goods or services may not ex-
ceed eighteen percent per year on the un-
paid balance of principal, calculated ac-
cording to the actuarial method, unless the
lender provides the debtor the privilege of
paying all charges for the purchase of such
goods or services, without loan finance
charge, within twenty-five days after the
date of the statement first reflecting such
charges. The lender may condition the ex-
ercise of this privilege upon the debtor's
payment of the full balance due as shown con
the statement within said twenty-five days.

The previous interpretation concluded that there were limitations
on the language in section 5-3-508(3)(b) mandating a free period
on revolving loan account plans which carry a loan finance charge



over 18 percent. I make no change in this conclusion and incor-
porate relevant portions of the previous interpretation.

This interpretation focuses on the nature of the limita-
tions contained in 5-3-508(3)(b) and its application to debit
cards with credit features and other supplemental credit devices.
A variety of revolving loan account plans are currently used.
Proponents of these plans have inquired as to the requirement of
a 25-day free period if the creditor charges more than 18 per-
cent. The central issue in all of these inguiries is the meaning
of the phrase "resulting from the purchase of goods or services."
Insofar as people ultimately purchase goods and services with the
money they borrow, one could argue that subsection (3)(b) encom-
passes virtually all credit on a revolving loan account. My
opinion is that (3)(b) applies only to credit transactions in
which credit is extended at the point of sale, involves direct
rather than indirect access to credit, and involves three-party
agreements between lender, borrower, and merchant.

BACKGROUND

An abbreviated background on current revolving loan ac-
counts is useful to the analysis.l/ Variants and combinations of
each type are currently used or potentially can be used.

A, Credit cards

The credit card demonstrates the traditional revolving loan
account with three parties: lender, merchant, and borrower. The
agreement between lender and borrower sets forth the terms of the
loan including credit limit, periodic rates, repayment scheme,
security, etc. Merchants who accept the card enter into a sepa-
rate agreement with the lender providing for guarantee of payment
to the merchant by the lender's promise to purchase the obliga-
tion minus a merchant's discount.

B. Debit cards/checks

Debit cards can be either "true" debit cards which provide
on-line access to a debit account or purely check substitutes
which produce another paper item drawn on the payor bank. Debit
cards are customarily viewed as a substitute for "checks." The
card accesses the customer's demand deposits or other withdraw-
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able items. No credit is extended in this transaction, just as
with a check. The transaction is a cash item to the merchant.
The check is an order to the bank to transfer funds to the mer-
chant. If the funds are not sufficient, the merchant bears the
risk of loss.

One can, however, attach "overdraft" protection to the
check or the debit card. 1In this instance, if the demand account
has insufficient funds the creditor may or shall advance funds
equal to or greater than the amount of the deficiency. The
"credit" can be either a true credit relationship with the cus-
tomer whereby a finance charge is exacted and repayment is made
in installments or the overdraft protection may be simply a con-
venience to the customer who immediately must repay the institu-
tion. A finance charge is not earned from the date of the trans-
action but only from the date the credit advance is made. Note
that the merchant will likely view the transaction differently:
the debit card will be treated as a credit card, with a separate
agreement between merchant and its depository institution.

C. Line of credit accessed by drafts.

Lines of credit accessed by drafts are often simply two-
party transactions by which the borrower can receive cash from
the lender under a prearranged credit agreement. However, in
some instances the line is accessed by drafts which will be ac-
cepted generally by merchants essentially because the draft ap-
pears to be a "check." Unlike a check, the draft is not tied to
any demand or other deposit item. The draft accesses a line of
credit prearranged with the borrower in an agreement setting
forth the terms. NoO separate agreement is made between lender
and merchant.

D. Variations.

One can devise any number of variants of these arrange-
ments. For instance, while a merchant discount is common, it is
not necessary. Each participating bank can negotiate with each
merchant concerning the amount of the discount, if any. The
credit card system will often dictate certain fees paid by the
merchant side to the issuer-side of the transaction. Institu-
tions can participate on either or both the issuer or merchant
side of the system.

Debit cards can be and are fashioned with or without credit
features. Regardless of the overdraft protection, a merchant
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discount may or may not exist. The lender may or may not provide
access to a demand deposit through both checks and debit cards,
with an overdraft feature attached to either or both of these in-
struments. The debit card with overdraft features may also func-
tion as a check guarantee card. The lender can provide access to
a line of credit through both credit cards and drafts not tied to
a demand account. Under any of these schemes one generally can
obtain cash advances from the creditor. There is very nearly no
limit on the ability of the market to create revolving loan ac-
count forms. The U.C.C.C. imposes few restrictions on the abili-
ty of lenders to structure these transactions.

ISSUES

Issue No. 1: Are there any limitations on the language in
section 5-3-508(3)(b) mandating a 25 day free period on revolving
loan accounts which carry the maximum loan finance charge rate of
2] percent?

In my opinion, the answer is "yes."
Y

First, note that section 5-3-508(3)(a) sets forth the gen-
eral rule:

(3) (a) Except as provided in paragraph
(b) of this subsection (3), the loan fi-
nance charge for a loan pursuant to a re-
volving loan account, calculated according
to the actuarial method, may not exceed
twenty-one percent per year on the unpaid
balance of the principal.

Other than the reference to paragraph (b), there are no
conditions in paragraph (a) on the maximum rate of 21 percent.
There is no language describing or limiting the manner in which
the borrower uses his revolving loan account, i.e., for cash ad-
vances, for direct or indirect purchases of goods and services.

Subsection (b) provides the exception to the general rule:

(b) The finance charge obtained from a re-
volving loan account resulting from the
purchase of goods or services may not ex-
ceed eighteen percent per year on the un-
paid balance of principal, calculated ac-
cording to the actuarial method, unless the
lender provides the debtor the privilege of
paying all charges for the purchase of such
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goods or services, without loan finance
charge, within twenty-five days after the
date of the statement first reflecting such
charges....

This paragraph narrows the general rule by carving out cer-
tain revolving loan accounts -- those in which the loan results
from the purchase of goods and services. For these particular
accounts, the maximum rate is 18 percent unless the creditor pro-
vides a 25-day free period, in which case the creditor may charge
21 percent.

If subsection (3)(b) is read broadly to cover all revolving
loan account plans on the theory that all such loans are used,
ultimately, to purchase goods and services, then the exception
would swallow the rule and the phrase "revolving loan account re-
sulting from the purchase of goods and services" would be ren-
dered superfluous 2/ According to standard rules of statutory
construction, a statute must be read so as to give effect to ev-
ery word, clause and sentence.3/ Thus, in order to give effect
to the language in (3)(b) singling out and describing certain re-
volving loan accounts, it must be assumed that the legislature
intended to place some limitations on the scope of section
5-3-508(3)(b).

Issue No. 2: What are the limitations on the scope of
5-3-508(3)(b)?

Obviously, (3)(b) cannot apply to the cash advance used to
purchase goods or services. Just as obviously, those limitations
on rates must apply to some form of the transactions outlined in
the background above. The legislative history of section 22 of
H.B. 1585 is sparse. The section was added on second reading in
the senate. Senator Hatcher, in proposing the amendment in sec-
tion 22, continually referred to "credit cards" (tapes of senate
floor debate on 24 reading, May 4, 1981 at 15:52:00). No clear
distinction was made in the legislative process between the vari-
ous types of revolving loans outlined above; however, some such
distinction was intended.4/ The 1981 legislature probably was
not presented with the dazzling array of current revolving loan
instruments. Debit cards and equity-secured lines of credit ac-
cessed through drafts are of recent or1g1n. Most references in
the senate debate were to the evolution in the credit card from a
convenience to a true source of credit (comments of Senators
Phelps and Baca-Barragan, tapes of second reading, id.). While
not dispositive, these references in the legislative . history urge
a conclusion that only the traditional credit card transaction
was to be included in the 5-3-508(3)(b) exception to the 21 per-
cent ceiling.

In addition to leglslat1ve hlstory, another principle of
statutory construction is that "A just and reasonable result is
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intended," C.R.S. 1973, 2-4-201(1)(c); and that one consider "the
consequences of a particular construction,”™ C.R.S. 1973,
2-4-203(1)(e). The previous interpretation, by including debit
cards with credit features within the 25-day free period require-
ment, caused peculiar operational difficulties on lending insti-
tutions. Debit items can be paid in any order convenient to the
payor bank. Debits to the asset account may arise from any num-
ber of factors: purchases made with checks, purchases made with
debit cards, cash advances, electronic funds transfers, service
fees, etc. Lenders are faced with a bewildering task of trying
to ascertain whether a particular debit card item caused the
credit extension.

An additional problem is faced in ascertaining the amount
of the credit to which the 25-day free period applies. Some in-
stitutions advance sums in $50 or $100 increments sufficient to
cover the asset deficiency. What portion of these increments is
covered? Furthermore, the previous interpretation required an
issuer-bank to ascertain if a merchant discount were received by
a separate institution. While one customarily finds the discount
in the "card” setting, the issuer institution is faced with some
uncertainty. These difficulties were presented in the instance
of a supplemental credit device considered by lenders as equiva-
lent to a check overdraft plan.

Lenders have instead contended that this interpretation
should adopt the "sale-nonsale"” distinction of reg. Z, 12 C.F.R.
226.8, made for purposes of the supplemental disclosures on open-
end credit transactions. Official Staff Commentary, paragraph
226.8, Comment 3, includes within "nonsale credit": cash ad-
vances, overdraft checking, and the use of a "supplemental credit
device" in the form of a check or draft or the use of the over-
draft feature of a debit card, even if such use is in connection
with a purchase of goods or services. While not dispositive of
the state law question, 5/ the distinction in reg. Z and Official
Staff Commentary lends further support to this interpretation.

While one might simply conclude that "credit cards" are the
only item included within (3)(b), one must identify the factors
distinguishing the credit card situation from the other forms of
revolving loans. First, in the instance of the credit card,
credit is extended at the point of sale and because of the sale.
In the debit card transaction, credit is extended only at the
point of presentment of the debit item and the posting of all
credits and debits. This access to credit customarily is viewed
as indirect rather than direct as in the instance of credit
cards. Just as with checks, the lender extends the credit only
when the asset account contains insufficient funds. The exten-
sion is most directly due to the agreement to cover debit items
which draw on insufficient funds rather than the nature of the
debit item. Thus, any such credit extension results from the in-
sufficiency of customer assets and lender agreement to cover
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insufficiencies. Note that the line of credit accessed by drafts
6/ used for a purchase results in an extension of credit at the
point of sale, regardless of how the creditor determines the com-
putational period for purposes of earning the finance charge.

Second, both the credit card and debit card are three party
agreements, while ordinary overdraft checking and line of credit
drafts are two-party schemes. While the merchant credit card
agreement actually might be with an institution separate from the
issuer-bank, both institutions participate in the same program.
The merchant's agreement and the borrower's agreement are made
with different sides of the same program.?7/

A few examples will illustrate the results obtained by ap-
plication of these three factors (time, directness, and three-
party agreements):

Example 1

Purchaser (Pl) uses a debit card to purchase goods from
merchant (Ml). M1l accepts the card as a payment mechanism and
uses the card to make a paper draft which Pl signs. M1l sends the
paper to its depository institution which forwards it to Pl's
bank (Bl), the payor bank. A few days after the sale, Bl posts
the item to Pl's account and, since there are insufficient funds
in Pl's account, advances $X sufficient to pay the item to Ml.

Example 2

P2 uses a debit card to purchase goods from M2. However,
this time M2 uses an electronic terminal to access P2's account
at B2, the payor bank. The sale price is subtracted from P2's
account and added to M2's account (or the obligation is otherwise
paid to M2). Since P2's account has insufficient funds to pay
the item to M2, B2 advances $X sufficient to pay the item. B2
previously has programmed its electronic data transfer system for
approved overdraft credit in the amount of § Y (X < ¥). M2 is
instantaneously informed of the payment of the item to M2 and no
paper draft is created.

Both examples 1 and 2 are excluded from (3)(b). Neither
involves a direct extension of credit. Credit is extended only
indirectly due to the lender agreement to honor an insufficient
funds debit item. Example 1 further illustrates a time delay in
the extension of credit so that credit is not extended at the
point of sale. Ordinary check overdraft protection, even with
use of a check guarantee card, is excluded from (3)(b). Lines of
credit accessed by drafts which customarily are accepted by mer-
chants and which are not part of a three-party arrangement be-
tween lender, borrower, and merchant are excluded from (3)(b).
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My conclusion is that 5-3-508(3)(b) applies only to those
purchase transactions in which credit (1) is extended at the
point of sale; (2) involves direct rather than indirect access to
credit;8/ and (3) involves a three-party rather than two-party
arrangement., Clearly this test includes traditional credit card
arrangements used in a purchase transaction. Debit cards and
check overdraft plans are excluded. Line of credit drafts which
are purely two party arrangements, even if customarily accepted
by merchants, are excluded from (3)(b). Note that this interpre-
tation does not remove any difficulties imposed on the creditor
in ascertaining whether the credit transaction is a purchase from
a merchant or a cash advance. The interpretation does remove
some operational difficulties previously imposed on some supple-
mental credit devices.

1/ The term "revolving loan account” is defined in section 5-
3-108 as:

an arrangement between a lender and a debt-
or pursuant to which (1) the lender may
permit the debtor to obtain loans from time
to time, (2) the unpaid balances of princi-
pal and the loan finance and other appro-
priate charges are debited to an account,
(3) a loan finance charge if made is not
precomputed but is computed on the out-
standing unpaid balances of the debtor's
account from time to time, and (4) the
debtor has the privilege of paying the bal-
ances in instalments.

It should be noted that, under the code, a revolving loan account
used for the purchase of goods and services is distinguished from
a revolving sales or charge account. The latter account is de-
fined in sales section 5-2-108. The amendments to section 5-3-
508 do not affect sections 5-2-108 or 5-2-207.

2/ Moreover, it may be impossible for the creditor to know how
the borrower has used the proceeds of his loan if he has obtained
a cash advance.

3/ C. Sands, 2A Sutherland Statutory Construction sec. 46.06
(4th ed. 1373).

4/ See analysis of issue number one, above.

5/ The reqg. Z distinction serves a fairly minor supplemental
disclosure purpose not connected with the applzcable state rate
limitation. Furthermore, the specific examples of "non-sale
credit” are not in the regulation but in the staff commentary,
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which is interpretive and illustrative only.
6/ See discussion, supra, p. 3.

7/ 1 am informed that for accounting and operational purposes
a single institution often separates the issuer and merchant
sides of its card programs.

8/ The additional distinction between timing and directness or
causation of the credit extension may become increasingly impor-
tant with EFTs and on-line debit cards.

MARTIN D. STUBER

Administrator

Colorado Uniform Consumer
Credit Code

This is an official interpretation of the Colorado Uniform
Consumer Credit Code pursuant to C.R.S. 1973, 5-6-104(4), as
amended.
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